De idioot

8.6
de verwikkelingen in het leven van vorst Mysjkin
Auteur: 
Fjodor Dostojevski
1869
De idioot - Fjodor Dostojevski

De idioot van Fjodor Dostojevski is misschien een van de iets minder bekende grote romans van Dostojevski maar het is het eerste boek dat ik van hem gelezen heb en het heeft daardoor een blijvende indruk op mij nagelaten. De idioot in het boek is de soms wat naïeve en ingoede Russische vorst Mysjkin die na een lang verblijf in het buitenland terugkeert naar zijn moederland Rusland om daar te merken dat de maatschappij en de mensen erin niet meer zijn zoals hij ze zich herinnerde. De mensen zijn harder geworden dan hij zich herinnerde en gedreven door geldlust. Verder heerst er in bepaalde kringen een sfeer van anarchisme en revolutionaire ideeën waar de brave orst Mysjkin zich soms geen raad mee weet. Hij wordt gemanipuleerd door verschillende mensen en raakt betrokken in amoureuze verwikkelingen die voor hem niet al te best uitpakken, onder andere door zijn inherente goedheid en zijn misbegrip van sommige mensen. Hij is enerzijds 'de idioot' die verloren is in een veranderende maatschappij, anderzijds is hij de enige met ene vast moreel kompas, ook al komt daar voor hem niet per se veel goeds van.

De idioot is voor mij een goed boek om Dostojevski te leren kennen als de geweldige schrijver die hij is. Het is soms wat bevreemdend en je kan verloren raken in de complexe sociale interacties van de hoofdpersonages maar je wordt tegelijk (hopelijk) geraakt door het literaire talent van de schrijver. Zeker een aanrader dus naast de misschien bekendere typische Dostojevski romans zoals Misdaad en straf, De broers Karamazov en Schuld en boete.

Flaptekst

Vorst Mysjkin, bijgenaamd de idioot, is een van de origineelste hoofdpersonen uit Dostojevski's in dit opzicht toch al zo rijke oeuvre. 'Een mens die in alle opzichten goed is', een soort Jezus, maar toch een mens van vlees en bloed, hoe naïef en goed van vertrouwen hij ook is. Bij zijn terugkeer in Sint Petersburg, na een verblijf van vier jaar in Zwitserland, wordt hij al meteen geconfronteerd met de hoofdstedelijke hartstochten van mensen voor wie alles wordt bepaald door carrière, stand, rang en geld. Hij weet zich opmerkelijk goed te handhaven; wat hem echter noodlottig wordt is de liefde. Ongewild wordt hij de spil in twee driehoeksverhoudingen. Zijn onvermogen om te kiezen tussen de beeldschone maar onberekenbare 'gevallen vrouw' Nastasja Filippovna (die op haar beurt niet kan kiezen tussen hem en de exuberante Rogozjin), en de even beeldschone, intelligente, aristocratische en 'reine' Aglaja leidt tot een van de meest bloedstollende en aangrijpende ontknopingen uit de wereldliteratuur.

De idioot is geschreven in 1867 en 1868 in een zwarte periode van Dostojevski's leven, toen hij met zijn jonge vrouw op de vlucht voor zijn schuldeisers in Duitsland, Zwitserland en Italië verbleef, waar hij het weinige geld dat hij nog had aan de roulette verspeelde en waar zijn eerste kind werd geboren en enige maanden later stierf.

Kopen

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'De idioot' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De idioot' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.