De Buddenbrooks

8.2
het verval van een familie
Auteur: 
Thomas Mann
1901

De Buddenbrooks is de debuutroman van Thomas Mann die hij op zesentwintigjarige leeftijd schreef. Het beschrijft de bloei en langzame neergang van een koopmansgeslacht over meerdere generaties in de negentiende eeuw in het Duitse Lübeck. De oprichter van de firma, patriarch Johann Buddenbrook senior, en zijn ijverige zoon Johann junior hebben de grondslag gelegd voor een solide, machtige familieonderneming. Met Johann juniors zoon Thomas, een bohemien die veel te kunstzinnig is voor de handelspraktijk, begint de zakelijke neergang van het bedrijf. In Thomas' zoon Hanno, de vierde generatie, bereikt de tegenstelling tussen burger en kunstenaar – een van de terugkerende thema's in Manns oeuvre – een symbolisch hoogtepunt. In de persoon van deze uiterst sensitieve nazaat, die zwelgt in de muziek, achter de piano, gaat de grote familietraditie uiteindelijk ten onder. Hanno zal uiteindelijk bezwijken aan tyfus.

De Buddenbrooks is minder bekend dan sommige andere werken van Thomas Mann zoals De Toverberg en Doctor Faustus maar als roman ook de moeite. Het heeft een ingetogen stijl waarbij de ondergang van de Buddenbrooks bijna formeel wordt beschreven.

Flaptekst

In zijn indrukwekkende debuut vertelt Thomas Mann de familiegeschiedenis van vier generaties Buddenbrook, een voornaam koopmansgeslacht uit Lübeck. De oprichter van de firma Johann Buddenbrook sr., de patriarch van de familie, en zijn zoon Johann jr. hebben de grondslag gelegd voor een solide, machtige familie- en bedrijfstraditie. Maar bij de kinderen van Johann jr. ontkiemen achter de façade van burgerlijke degelijkheid de artistieke impulsen en een expansief gevoelsleven die de robuuste vitaliteit van het handelsimperium dreigen te ondermijnen.

Met Thomas, die veel te kunstzinnig is voor de harde handelspraktijk, begint de zakelijke neergang van het bedrijf. In Thomas' zoon Hanno, de vierde generatie, bereikt de tegenstelling tussen burger en kunstenaar – een van de terugkerende thema's in Manns oeuvre – een symbolisch hoogtepunt. In de persoon van deze uiterst sensitieve, in wagneriaanse vervoering zwelgende nazaat gaat de grote familietraditie ten onder. Met De Buddenbrooks schreef Mann, nog maar zesentwintig jaar oud, een epische roman die de opkomst en decadentie van de negentiende-eeuwse Duitse en Europese burgerlijke cultuur documenteert en verbeeldt.

Thomas Mann (Lübeck, 1875-1955) wordt tot de belangrijkste Duitse auteurs van de twintigste eeuw gerekend. In 1929 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur, vooral uit waardering voor De Buddenbrooks.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'De Buddenbrooks' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De Buddenbrooks' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.