De Avonturen Van Huckleberry Finn

8.5
Adventures of Huckleberry Finn
Auteur: 
Mark Twain
1884
De Avonturen Van Huckleberry Finn

De Avonturen Van Huckleberry Finn van Mark Twain is een prachtig boek dat de avonturen van Huckleberry Finn vertelt terwijl hij op een vlot de machtige Mississippi afvaart met de zwarte ontsnapte slaaf Jim. Wat bijzonder is in het boek is het gebruik van de volkstaal wat het boek erg authentiek, grappig en kleurirrijk maakt (en waardoor je het boek best in het Engels leest), en de beschrijving van allerlei (volks)figuren en het bijgeloof van het negentiende-eeuwse rurale Zuiden van de VS. Heel grappig maar tegelijk ook erg sprekend voor de wijdverbreide opvattingen van die tijd is het schuldbesef van Huckleberry Finn omdat hij Jim helpt te ontsnappen, ook al is die eigendom van die arme mevrouw Watson. Pas later zal Finn volmondig de kant van Jim kiezen wanneer twee oplichters op de Mississippi besluiten de arme Jim te verkopen. Niet enkel een grappig boek dus maar ook een boek met allerlei scherpe kanttekeningen bij de maatschappij van de Verenigde Staten van toen.

Ook bekend van Mark Twain is natuurlijk De lotgevallen van Tom Sawyer dat voorafgaat aan De Avonturen Van Huckleberry Finn.

Flaptekst

De intrige van het verhaal over Huckleberry Finn is eenvoudig: een jongen vlucht weg van zijn drankzuchtige en opvliegende vader en ontmoet op het eiland Jackson de ontsnapte negerslaaf Jim, die hoopt dat hij in een noordelijke staat van Amerika genoeg geld kan verdienen om zijn vrouw en kinderen vrij te kopen. Samen varen Huck en Jim op een vlot de Mississippi af en raken onderweg in allerlei hachelijke situaties verzeild.

De avonturen van Huckleberry Finn is echter veel meer dan een fris jongensboek met idyllische beschrijvingen van de Mississippi. Mark Twain levert met zijn goedmoedige humor in feite bittere kritiek op de 'beschaafde' christelijke moraal, die niet terugdeinst voor grof geweld, slavernij en oplichting, en laat Huck Finn, ondanks zijn zuidelijke normen en waarden, partij kiezen voor Jim. Met zijn spontane en humoristische schrijfstijl heeft Twain een meesterwerk geschreven dat de weg heeft gebaand voor de realistische Amerikaanse literatuur.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste romans

Met 'De Avonturen Van Huckleberry Finn' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De Avonturen Van Huckleberry Finn' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede romand en biografieën. Neem eens een kijkje naar onze lijst van aanraders van goede romans en goede biografieën.

Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen op Boekentips.com waar je bijvoorbeeld lijsten vindt van de best verkochte romans van 2016 en best verkochte boeken van 2016.