Prins der wrake

7.4
Prince of Thorns
Auteur: 
Mark Lawrence
2011-2013
Prins der wrake - Prince of Thorns - Mark Lawrence

Prins der Wrake (in het Engelse Prince of Thorns) is het eerste boek van The Broken Empire trilogie van de schrijver Mark Lawrence en ook zijn debuut als ik me niet vergis. Door vele critici in het begin vrij jubelend ontvangen als een origineel nieuw geluid in de fantasy wereld is de weerklank momenteel toch minder merk ik. Het boek heeft een bepaald tempo en een rauwheid die wel origineel is maar na het lezen van het boek vond ik zelf dat het boek mijn verwachtingen niet waar had gemaakt. Zeker het eind van het boek en de originaliteit qua plot vond ik beduidend minder dan het begin waar het boek je een beetje 'op de nek valt' maar in positieve zin. In het boek volgen we de exploten en bedenkingen in de ik-vorm van prins Jorg, op jonge leeftijd al heel cynisch en iemand die niet op een moord of wreedheid minder kijkt. Als negenjarige zag hij hoe zijn broertje en moeder werden vermoord maar er wordt eigenlijk op geen enkele manier geprobeerd een link te leggen tussen die gebeurtenissen en het latere karakter van de prins. Hij verzamelt een bende rauwe vechtersbazen en boertige metgezellen rondom zich en imponeert hen door zijn eigen wreedheiden. Samen zullen ze zijn plan uitvoeren: de moord op graaf Renar, zelf verantwoordelijk voor de dood van Jorgs broer en moeder. Die moord blijkt echter vooral een opstap naar wat prins Jorg echt wil: zelf heersen en koning worden, en om dat doel te bereiken is hij bereid eender wat te doen.

Zoals hierboven al blijkt ben ik niet zo'n grote fan van dit boek al heeft het wel duidelijk zijn eigenheid wat op zich al een verdienste is binnen de fantasy. Maar de plot vind ik niet sterk en voor mij werkt het vertellen vanuit de ik-vorm maar een tijdje. Wreedheid en bruut geweld zijn naar mijn gevoel soms een manier om een mindere plot te maskeren, al hoeft dit zeker niet. Ik heb geen probleem met geweld en wreedheid in fantasy maar die moeten wel passen binnen het ganse boek. Voor wie kan dit boek wel een aanrader zijn: liefhebbers van cynisme, van eerder brute humor of van verhalen waarvan de protagonist niet de brave held is maar een eerder duister karakter. Toch een vrij hoge score nog voor de originaliteit en ook omdat de boeken door vrij veel lezers wel gesmaakt worden. Er is ook een vervolgtrilogie die begint met Prince of Fools.

Flaptekst

Op negenjarige leeftijd moet prins Jorg van Ancrath hulpeloos toezien hoe zijn moeder en broertje op gruwelijke wijze worden vermoord. De dader is bekend. Als Jorg zijn vader opzoekt met een verzoek om hulp bij een wraakexpeditie, blijkt deze nauwelijks geraakt door de moord op zijn vrouw en kind. Voor hem tellen alleen de handelsroutes tussen zijn grondgebied en de streek waar de moordenaar, graaf Renar, heer en meester is. Jorg neemt het heft in eigen hand en bevrijdt een bont gezelschap meedogenloze wetsovertreders uit de kerkers van zijn vader. In ruil verlangt hij maar één ding: hun loyaliteit voor hun vrijheid. Eenmaal onderweg dwingen Jorgs genadeloze krijgskunsten meteen respect af bij de rauwe vechtersbazen, die maar al te bereid zijn om samen met hem graaf Renar aan te vallen en deze voorgoed uit te schakelen. Dat betekent evenwel niet dat Jorg en de zijnen het gemakkelijk krijgen - de wrede graaf blijkt een geducht tegenstander.

Waardering: 
Gemiddeld: 8.5 (2 stemmen)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken

Met 'Prins der wrake' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Prins der wrake' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.

Reactie toevoegen