Jonathan Strange & Mr. Norrell

7.5
een verhaal van twee Britse magiërs
Auteur: 
Susanna Clarke
2004
Jonathan Strange & Mr. Norrell - Susanna Clarke

Jonathan Strange & Mr. Norrell is het fantasydebuut uit 2004 van de Britse schrijfster Susanna Clarke. Het is een buitenbeentje in de fantasy literatuur omdat het geschreven is in een stijl die refereert naar 19e eeuwse romantradities en die gelijkenissen vertoont met schrijvers als Jane Austen en Charles Dickens. Op en top Engels dus. Het boek telt ook tweehonderd voetnoten die een hele fictieve geschiedenis en wetenschap van de (vooral Britse) magie uitwerken. Het verhaal speelt zich af in het begin van de 19e eeuw en start in York in het noorden van Engeland waar de heer Norrell bewijst dat magie nog niet is uitgestorven en zelfs de Britse regering helpt met hun oorlogen tegen Napoleon. Norrell slaagt er zo in de magie weer respectabel te maken en denkt dat hij de enige levende magiër van belang is. Dat idee moet hij bijstellen als hij een tijdje later Jonathan Strange ontmoet in Londen. De jongeman bewijst zijn magische talenten en wordt de leerling van Norrell al deelt die laatste niet al zijn kennis met Strange. Dit is het begin van allerlei magische verwikkelingen waarbij het Engelse Koninkrijk zelf in gevaar dreigt te komen.

Jonathan Strange & Mr. Norrell is een fantasyroman die door velen erg geliefd is maar die ik zelf minder makkelijk lezen vond door de barokke stijl en die mij persoonlijk minder aansprak door het op en top Britse karakter ervan, ook zo bij de personages. Ik denk dat het als boek een aanrader kan zijn van lezers die graag meer literaire fantasy lezen en/of die houden van de Engelse literatuur en taal. Vanzelfsprekend is het voor die laatsten dan aan te raden het boek in het Engels te lezen. Ook van Susanna Clarke is de verhalenbundel The Ladies of Grace Adieu waar we ook Norrel en Strange terug tegen het lijf lopen.

Flaptekst

Engeland, 1806. In de stad York komt een genootschap van magiërs iedere woensdag van de maand bijeen om gezamenlijk de geschiedenis van de magie in Engeland te bestuderen. Naar de mening van de leden van het genootschap zijn er geen praktiserende magiërs meer in Engeland. Men weet dan nog niet dat de als kluizenaar levende Mr. Norrell weldra zijn gaven als magiër zal openbaren, waarbij hij de stenen standbeelden in de kathedraal van York zal laten spreken en dansen. Mr. Norrell laat zich door het genootschap overhalen om naar Londen te verhuizen, om de regering met zijn gaven bij te staan in haar oorlog tegen Napoleon. Mr. Norrell wordt al snel een gevierd en geliefd societyfiguur met invloed en macht, totdat zijn leerling Jonathan Strange ten tonele verschijnt. Een knappe charmante jongeman met ongekende kwaliteiten…

Jonathan Strange & Mr. Norrell is een achthonderd pagina dikke roman over de rivaliteit tussen de twee grootste magiërs van Engeland gedurende de oorlogen van Napoleon. Met historische figuren als Lord Byron en de Duke of Wellington. Er zijn al vele vergelijkingen getrokken met Jane Austen, Philip Pullman en J.K. Rowling.

Waardering: 
Gemiddeld: 9 (2 stemmen)

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste fantasy boeken

Met 'Jonathan Strange & Mr. Norrell' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'Jonathan Strange & Mr. Norrell' niet het fantasy boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede fantasy boeken en fantasy boeken series. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van beste fantasy boeken volwassenen en beste fantasy boeken jeugd. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij de science fiction boeken, horror boeken of onder historische fictie.

Vind je op Besteboeken.be dan nog geen goed fantasy boek om te lezen, dan kan je ook eens kijken op Bestefantasyboeken.com waar je nog meer goede fantasy boeken kan vinden, met ook een lijst van de beste fantasy boeken series. Je vindt er ook een heel uitgebreide sectie van fantasy boeken voor de jeugd, waarbij de nadruk meer nog ligt op nieuwe fantasy boeken en young adult fantasy.

Reactie toevoegen