Beste detective boeken

De top 10 van mijn favoriete detective boeken van het moment. Bekijk ook zeker de lijst van mijn beste misdaad boeken en mijn beste thriller boeken.

Deze lijst wordt nog aangevuld. Vind je dat er een goed detective boek ontbreekt dan kan je hier een suggestie doen.
1

Helen Grace 1 - Iene Miene Mutte

8.6
De een leeft. De ander sterft. Kies maar...
Auteur: M.J. Arlidge
2016
Helen Grace 1 - Iene Miene Mutte

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden...

Een meedogenloze moordenaar ontvoert tweetallen, houdt ze gevangen, hongert ze uit en legt ze een afschuwelijk dilemma voor: doden of gedood worden. De volgende vraag is wie beter af is: de overlevende, met een levensgroot schuldgevoel, of de persoon die het niet overleefd heeft. Politie-inspecteur Helen Grace en haar mensen proberen uit alle macht de psychopaat te doorgronden en te vinden. Hun enige aanknopingspunt zijn de slachtoffers, maar deze lijken lukraak gekozen en de overlevenden zijn zwaar getraumatiseerd. Langzamerhand wordt duidelijk wat er aan de hand zou kunnen zijn. Persoonlijke relaties, corruptie, onverwachte connecties en duistere motieven spelen mee en maken dit tot een zeer spannend verhaal. Goed geschreven, met goede ingrediënten en de juiste dosering daarvan. Vertaling van het Engelse debuut van deze auteur die al een lange carrière had als televisieschrijver voor toonaangevende Engelse crime series als "Silent witness'.

2

Mannen die vrouwen haten

8.5
The Girl with the Dragon Tattoo
Auteur: Stieg Larsson
2005-2007
Mannen die vrouwen haten

Mannen die vrouwen haten ( in het Engels The Girl with the Dragon Tattoo) is het eerste deel van de posthuum gepubliceerde Millennium serie van de Zweedse journalist en auteur Stieg Larsson. In de serie gaat journalist Mikael Blomkvist met de hulp van de twintiger Lisbeth Salander, een vrouwelijke hacker, op zoek naar de verdwenen zestienjarige Harriët Vanger. Samen zullen zij zich dieper en dieper begeven in een wereld van mannen die vrouwen haten.

Wat mij betreft een verdiende bestseller serie die soms wat traag verloopt maar die ondanks dat soms tragere tempo er toch in slaagt om de lezer volledig geïnteresseerd te houden in de plot. In 2015 verscheen een vierde deel in de Millenium serie, Wat ons niet zal doden, geschreven door David Lagercrantz. Het boek stond in 2016 op plaats negen van de best verkochte spannende boeken van dat jaar. Het is ook verkrijgbaar als ebook.

Flaptekst

'Mensen hebben altijd geheimen. Het is alleen de vraag hoe je daarachter komt.' - Lisbeth Salander

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, en uitgever van het tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages, én een uitermate goede hacker. Samen vormen ze een ongewoon, maar sterk team.

Mikael wordt benaderd door oud-zakenman Henrik Vanger. Veertig jaar geleden is de zestienjarige Harriët Vanger op mysterieuze wijze verdwenen en vermoedelijk vermoord. De zaak is echter nooit opgelost en inmiddels verjaard. Toch wil Henrik Vanger graag dat Mikael zich hier nog eens op stort. Aanvankelijk lijkt het onderzoek nergens op uit te lopen. Totdat Mikael met hulp van Lisbeth op een spoor stuit dat rechtstreeks naar een zeer duister en bloedig familiegeheim voert ...

Mannen die vrouwen haten is het eerste boek in de succesvolle Millennium-reeks met Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander in de hoofdrol.

3

The Day Of The Jackal

8.4
De dag van de jakhals
Auteur: Frederick Forsyth
1971
De dag van de jakhals - beste thrillers ooit

The Day of the Jackal (in het Nederlands De dag van de jakhals) van de Britse schrijver Frederick Forsyth is een spannende thriller die vooral gekend is van de verfilming (de oude, niet die met Bruce Willis die niet veel meer met het boek te maken heeft). In het verhaal dat een beetje verteld wordt als een soort fictieve documentaire wordt een meedogenloze en kille huurmoordenaar ingehuurd door de ASO om de franse president Charles De Gaulle uit de weg te ruimen. We volgen enerzijds de voorbereidingen van de huurmoordenaar en zijn tocht door Frankrijk op weg naar zijn doel in Parijs, anderzijds de bijwijlen hopeloos lijkende zoektocht van de Franse politie naar de huurmoordenaar. Het wordt een kat en muis spelletje waarbij de politie de Jakhals dichter en dichter op de huid komt te zitten. De vraag voor de Jakhals is: gaat hij door met zijn opdracht of blaast hij alles af.

Een mengeling tussen een spannende thriller en detective dus die erg goed en een beetje onderkoeld is geschreven door Forsyth. Een thriller ook van de oude stempel waarbij de plot en de waarschijnlijkheid en het realisme van de plot een hoog goed is zodat je je als lezer achteraf niet bedrogen voelt. Voor mij een van de echte aanraders binnen het thriller genre. Gewoonweg leuk om te lezen, meer moet dat niet zijn.

Flaptekst

Generaal Charies de Gaulle was bij leven door velen geliefd, maar ook door velen gehaat. In totaal werden destijds zes komplotten tegen zijn leven gesmeed, waarvan er drie In een daadwerkelijke aanslag uitmondden. De dag van de Jakhals beschrijft een van deze aanslagen op zo'n angstwekkend realistische wijze, dat mlijoenen lezers over de hele wereld zich afvragen of hier een echte samenzwering wordt beschreven.

De dag van de Jakhals volgt nauwgezet de voorbereidingen van de volkomen emotieloze en meedogenloze Engelse huurmoordenaar, aangeduid als de Jakhals, die door de OAS werd benaderd om De Gaulle uit de weg te ruimen. Zijn plannen zijn uiterst gedetailleerd en hij laat werkelijk niets aan het toeval over. De Gaulles laatste uren lijken geteld...

4

Ik reis alleen

8.4
een Holger Munch trhiller
Auteur: Samuel Bjørk
2013
Ik reis alleen - Samuel Bjørk

Ik reis alleen is een spannende thriller van de succesvolle Noorse schrijver Samuel Bjørk (een pseudoniem van Frode Sander Øien). Het gaat over de zoektocht van inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger naar een seriemoordenaar die kleine meisjes van 6 jaar oud vermoord en ophangt in bomen met een plakkaatje dat zegt "Ik reis alleen". Ze zijn wanhopig op zoek naar de seriemoordenaar die een spelletje speelt met de politie maar kunnen niet verhinderen dat er vier slachtoffers vallen. Wanneer blijkt dat de seriemoordenaar dreigt om als vijde slahtoffer het kleindochtertje van inspecteur Holger Munch te nemen wordt de speurtocht een persoonlijke zaak, maar misschien is het dat altijd al geweest.

Ik reis alleen is een psychologische thriller waarbij de personages vrij boeiend worden uitgetekend, met name de jonge Mia Krüger die na de dood van haar zus met zelfmoordplannen rondloopt. Daarnaast wordt er ruim de tijd genomen om nevenintriges uit te werken waarbij je als lezer je begint af te vragen hoe ze passen binnen het grotere verhaal. Het boek heeft een goede spanningsboog en als lezer ben je betrokken bij het verhaal en wil je te weten komen hoe het afloopt. Het einde is spannend en goed uitgewerkt maar er is geen moment van 'aha-erlebnis' wanneer blijkt wie de moordenaar is. het is met andere woorden niet zo dat je het gevoel hebt dat er in de loop van het verhaal voldoende aanwijzingen waren om zelf op het spoor van de moordenaar te komen. Dat is een beetje het enige echte minpunt dat ik heb bij de thriller maar ik vind het boek voor de rest zeker een aanrader. Het is goed geschreven ontspannende spannende literatuur, om het zo maar eens te zeggen. Van Samuel Bjørk is verder de doodsvogel verschenen in het Nederlands, ook een Holger Munch thriller. Deel 3, De jongen in de sneeuw wordt verwacht in oktober van dit jaar en kan al gereserveerd worden bij bol.com.

Flaptekst

Ik reis alleen is het razend spannende thrillerfenomeen van de Noorse schrijver Samuel Bjørk, over inspecteur Holger Munch en zijn collega Mia Krüger.

Op het Noorse platteland wordt een zesjarig meisje gevonden, met een springtouw opgeknoopt aan een boom. Ze draagt vreemde poppenkleren en er hangt een vliegtuiglabel om haar nek met de tekst IK REIS ALLEEN.

Na een intern onderzoek werd inspecteur Holger Munchs speciale onderzoeksteam opgeheven en werd hij overgeplaatst naar een regionaal politiebureau. Maar als het land wordt geteisterd door een sluwe moordenaar, wordt het team weer tot leven gewekt. Munchs prioriteit is om zijn beste onderzoeker, de extreem getalenteerde maar depressieve Mia Krüger, uit haar zelfgekozen isolement te halen. Dat is echter nog niet zo makkelijk...

Kopen

logo bol.comIk reis alleen - ebook ster voordelig NL E-BOOK <€10
5

Het meisje in het ijs

8.3
Erika Foster 1
Auteur: Robert Bryndza
2018
Erika Foster 1 - Het meisje in het ijs

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…

Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is.

Ondertussen is ook het tweede deel in de Erika Foster serie verschenen De stalker in de nacht. Het derde deel Donker water verschijnt oktober dit jaar.

6

Moord in de Oriënt Expres

8.2
een avontuur van Hercule Poirot
Auteur: Agatha Christie
1934
Moord in de Oriënt Expres - Agatha Christie

Moord in de Oriënt Expres van de bekende Britse schrijfster Agatha Christie is een van de beste Hercule Poirot boeken die ze geschreven heeft en ook het meest verfilmde. Het boek is een klassieke whodunit waarin de Belgische detective met de opvallende snor ditmaal een moord moet onderzoeken op de befaamde trein de Oriënt Expres. Slachtoffer van dienst is ditmaal ene Mr. Ratchett die vooraf al tegen Poirot zijn angst uitsprak om te worden vermoord. Poirot vond de man echter niet sympathiek overkomen, maar nu hij dood is voelt de detective met de specifieke maniertjes toch dat het zijn plicht is de moord te onderzoeken. Al vlug blijkt dat Mr. Ratchett niet was wie hij aangaf te zijn, en dat het onderzoek erg ingewikkeld kan worden.

Andere aanraders van Agatha Christie zijn haar eerste boek En toen waren er nog maar... (zonder Poirot), en Hercule Poirot klassiekers zoals Brief van een dode, De moord op Roger Ackroyd en De moordenaar waagt een gok.

Flaptekst

Als Hercule Poirot vanuit Istanbul met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt één van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij al gauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden.

7

De sneeuwman

7.8
Een Harry Mole boek
Auteur: Jo Nesbø
2007
De sneeuwman

Voor mij is De sneeuwman een van de beste, zo niet het beste Harry Mole boek van de Noorse auteur Jo Nesbø in een reeks waarvan momenteel het 11e deel is verschenen. Zoals  alle delen in de reekst gaat het om een vlot geschreven misdaad thriller met in de hoofdrol de stuurse inspecteur Harry Mole die er zo zijn eigen methoden op na houdt om misdadigers op te sporen en die tegelijk worstelt met zijn privé leven. Tegelijk bewonderd en gehaat door zijn collega's en worstelend met een alcohol probleem slaagt hij er toch steeds weer in maar vaak met de nodige moeite om de  moeilijkste zaken op te lossen.

Een genietbare serie met een charismatisch hoofdpersonage. Het enige probleem dat ik zelf heb met de serie is dat er in verschillende boeken na een tijdje een steeds weerkerend patroon valt op te merken waardoor je soms al vrij vroeg weet wie de schuldige zal blijken te zijn. Op de kaft staat 'literaire thriller' maar echt literair zou ik de boeken niet durven te noemen. Ze zijn goed geschreven en vlot leesbaar, maar het is geen literatuur. Maar dat hoeft ook niet. Spannende lectuur is wat mij betreft al meer dan genoeg. Het boek kan zeker ook apart gelezen worden.

Andere goede delen uit de reeks zijn De schim, De roodborst en Het pantserhart. Het nieuwste boek in de reeks dat dit jaar is uitgekomen is De dorst, alweer een uitstekende thriller van Jo Nesbo.

Flaptekst De sneeuwman

Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.

Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door De sneeuwman, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is.

Flaptekst The Snowman

Internationally acclaimed crime writer Jo Nesbø’s antihero police investigator, Harry Hole, is back: in a bone-chilling thriller that will take Hole to the brink of insanity.

Oslo in November. The first snow of the season has fallen. A boy named Jonas wakes in the night to find his mother gone. Out his window, in the cold moonlight, he sees the snowman that inexplicably appeared in the yard earlier in the day. Around its neck is his mother’s pink scarf.

Hole suspects a link between a menacing letter he’s received and the disappearance of Jonas’s mother—and of perhaps a dozen other women, all of whom went missing on the day of a first snowfall. As his investigation deepens, something else emerges: he is becoming a pawn in an increasingly terrifying game whose rules are devised—and constantly revised—by the killer.

Fiercely suspenseful, its characters brilliantly realized, its atmosphere permeated with evil, The Snowman is the electrifying work of one of the best crime writers of our time.