Tongkat

8.7
een verhalenbordeel
Auteur: 
Peter Verhelst
2000
Tongkat

De moderne klassieker van de vlaamse schrijver Peter Verhelst.

Wanneer Prometheus, de jongen-die-het-vuur-bewaart-achter-zijn-tanden, wordt vermoord, treedt een winter in die het land jarenlang zal teisteren. Als ook de koning verdwijnt, breekt de revolutie uit. Veel mensen lijken iets te maken te hebben met de dood van Prometheus. Zoals Ulrike, die zowel de koning als Prometheus heeft gekust; een kamerjongen van de koning die zich in stilte bekwaamt in de kunst van het terrorisme; de Centauren, die half jongen zijn en half motorfiets, en Prometheus’ moeder, die in een muur woont.

Tongkat leidt de lezer binnen in een verhalenbordeel, waar de warme lichamen uit woorden bestaan en de meisjes die er werken tongkatten worden genoemd.

Peter Roger Arthur Marcel Verhelst (Brugge, 28 januari 1962) is een veelvuldig gelauwerd Vlaams dichter, romancier en theatermaker. Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Zijn eerste roman Vloeibaar harnas volgde in 1993. Hoewel hij binnen de literatuurwereld bij zijn debuut erkenning kreeg, bleef hij tot 1999 leraar algemene vakken in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Zijn grote doorbraak kwam in 2000 met zijn roman Tongkat, waarmee hij zowel de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil en de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap in België, als de F. Bordewijkprijs in Nederland won.

Meer gelijkaardige boeken aanraders in Vlaamse klassiekers