De Doornappel

8.0
Auteur: 
Linda Holemans
2099
De Doornappel

Liverpool, 1823; na de dood van haar moeder is de elfjarige Linnet overgeleverd aan de grillen van haar stiefvader. Na de eerste keer, waarbij hij zelf toekijkt, dwingt hij haar dagelijks tot prostitutie, na afloop van haar lange werkdag in de boekbinderij.
Op een avond wordt ze mishandeld door een perverse klant die haar prachtige blonde haar afknipt en haar zwaar verwondt aan haar linkerborst. Ze balanceert op het randje van de dood en besluit daarna haar stiefvader voorgoed te verlaten.
Ze huurt een kamer bij een hoerenmadam en terwijl ze het eeuwenoude beroep uitoefent, spaart ze voor de overtocht naar Amerika, waar ze met haar ongeboren kind een nieuw leven hoopt te beginnen. Maar ze wordt beroofd en haar kind wordt dood geboren.
Dan is er eindelijk iemand die zich over haar ontfermt, en na een periode van relatieve rust krijgt ze de kans om haar geluk in India te beproeven, een kans die ze met beide handen aangrijpt.
In Calcutta leert ze als respectabele jonge vrouw de luxe van het koloniale leven kennen en terwijl ze betoverd raakt door de kleuren en geuren van India, wordt ze toch door haar oude leven ingehaald en ziet ze zich gedwongen een ingrijpend besluit te nemen...

Linny Gow werkt samen met haar moeder Frances in een boekbinderij. Als zij 12 jaar is overlijdt haar moeder van wie zij heeft leren lezen en schrijven. Dan dwingt haar stiefvader haar om in de prostitutie te gaan werken. Er breekt een zware tijd voor haar aan, waarbij de armoede en ellende in het Liverpool van 1820 indringend worden beschreven. Haar droom is te vluchten naar Amerika, maar ze wordt bestolen van haar spaargeld en in erbarmelijke toestand gered door een goedaardig iemand. Op deze manier krijgt zij werk in de bibliotheek en verkeert in betere kringen. Haar wens de wereld te zien blijft en ze kan als chaperonne mee op een boot naar India. De huwbare Engelse meisjes gaan daar op zoek naar een echtgenoot. Haar afkomst achterhaalt haar echter en weer komt ze in de problemen, totdat zij haar lot in eigen hand neemt. De lezer krijgt een goed beeld van het leven en de opvattingen in de Engelse kolonie. Voor lezers die van romantiek houden tegen een historische achtergrond. Kleine druk.

Waardering: 
Nog geen stemmen

Meer gelijkaardige boeken aanraders in beste historische romans

Met 'De Doornappel' nog niet gevonden wat je zocht?

Is 'De Doornappel' niet het boek dat je zocht? Op BesteBoeken.be staan nog veel meer goede historische romans. Neem eens een kijkje naar onze top 10 van de beste historische romans. Vind je daar nog niet je gading, dan kan je ook eens een kijkje nemen bij andere fantasierijke genres zoals bij onze fantasy boeken voor volwassenen, onze lijst met beste horror boeken of onder science fiction boeken.

Heb je meer zin in een spannend boek kijk dan eens naar onze lijst van beste thrillers.

Reactie toevoegen