Ebooks lezen op je laptop met Calibre

Ebooks lezen op je laptop met Calibre

Bij veel mensen lijkt de mening te overheersen dat het bijna ondoenbaar is om een ebook op je laptop te lezen. Zelf doe ik dit voortdurend. Ik gebruik nooit een e-reader en een papieren boek pak ik nog zelden vast. Het software programma dat ik hiervoor gebruik is Calibre, wat de meesten enkel zullen kennen als een programma om je bibliotheek van ebooks te ordenen en eventueel eens een aanpassing te doen aan een ebook. Nu, zelf gebruik ik het ook voortdurend om mijn ebooks te lezen.

Ebooks lezen op een laptop

Natuurlijk, zelf heb ik wel een lichte en vrij kleine laptop waarmee je makkelijk op schoot mee in de zetel kan gaan zitten. Met grote of zware laptops lijkt het me niet zo evident. Heb je een tablet dan kan je die ook gaan gebruiken om je ebooks te lezen. Zelf heb ik overigens ook een tablet maar toch blijf ik uit gewoonte op mijn laptop lezen. De enige reden, voor mij dan, om toch een e-reader te overwegen is dat je daar ook makkelijker buiten een boek kan gaan lezen. Bij de meeste, eigenlijk bijna bij alle, laptops zal dit minder goed of bijna niet gaan door de reflectie van het buitenlicht op het laptopscherm.

Ebooks lezen met Calibre

De ingebouwde ebook lezer van Calibre bereik je door op een van de boeken in je bibliotheek te gaan dubbelklikken. Het is ook pas in dat scherm dat je die ebook reader aan je eigen smaak kan gaan aanpassen, iets dat echt wel nodig is. Zelf zet ik het lettertype vrij groot en kies ik voor een breedte van 700px voor 1 kolom van tekst. Ik hou niet zo van 2 kolommen tekst of 2 'pagina's' in mijn e-reader. Als lettertype kies ik Georgia (met schreef, jawel, iets wat men bij websites bijvoorbeeld eerder afraadt) en een lettertype grootte van 20px. Ik stel ook in dat de ingebouwde lezer direct full screen moet starten, zo heb je geen enkele werkbalk of knop in beeld. Enkel een volledig witte achtergrond en 1 kolom tekst. Navigeren die je met de pijltjes toetsen, door te klikken met de muis, of, als je een touchscreen hebt, door te gaan swipen. Een heel basic setup dus maar voor mij werkt die gewoon perfect. Geen gedoe dus met aparte programma's om te ordenen, lezen of bewerken. Ik doe gewoon alles met het gratis programma Calibre.

instellingen Calibre leesvenster

Andere functies van Calibre

Calibre kan overigens uitgebreid worden met allerlei plugins. Je hebt zo bijvoorbeeld plugins waarmee je automatisch een voorblad laat aanmaken voor boeken die er geen hebben. Je kan automatisch covers downloaden, metadata downloaden, eigen tags instellen, virtuele bibliotheken maken, ... Ik heb zo bijvoorbeeld een ruime verzameling van ebooks. Alle ebooks die ik écht wil lezen geef ik een tag 'te lezen' waardoor ze automatisch in een virtuele bibliotheek komen die ik als een tabblad via het hoofdvensters kan openen. Al mijn IT ebooks zitten dan weer in een andere virtuele bibliotheek etc. etc. Een superhandig programma dus en het beste wat er te verkrijgen is. En dus nog gratis ook, al kan je de maker van het programma altijd bedanken door een kleine bijdrage te doen via zijn website. Iets wat ik zelf overigens gedaan heb.

Laat gerust een commentaartje na als je zelf goede tips hebt voor software om ebooks te lezen of tips voor het lezen van ebooks in het algemeen.